Πίσω στις ιστορίες

Συλλογή Βαφειάδη Παναγιώτη. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Συνδέσμου Νεολαίας Καλαμαριάς Νέα Γενιά, περίπου το 1925 -1927. Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς. Κιλκίς 1926.

Συλλογή Βαφειάδη Παναγιώτη. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Συνδέσμου Νεολαίας Καλαμαριάς Νέα Γενιά, περίπου το 1925 -1927. Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς. Κιλκίς 1926.

Η φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Συνδέσμου Νεολαίας Καλαμαριάς «Νέα Γενιά» μπροστά στο μνημείο της Μάχης του Κιλκίς, γύρω στο 1926, αποτελεί ένα μοναδικό τεκμήριο της συνάντησης του προσφυγικού βίου με τις νεοσύστατες μορφές συλλογικής ταυτότητας. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές, φορώντας ομοιόμορφες στολές, με φόντο ένα ηρωικό σύμβολο του ελλαδικού κράτους, ενσαρκώνουν τη μετάβαση της προσφυγικής νεολαίας από τη ρευστή κατάσταση της εγκατάστασης στην ενεργή συμμετοχή στη δημόσια ζωή της χώρας.

Ο Βάσος Βαφειάδης, πρώτος από αριστερά, και ο Κωνσταντίνος Ταξίδης, πέμπτος, είναι μόνο δύο από τα πολλά πρόσωπα που αργότερα συνδέθηκαν με τη νεοϊδρυόμενη ποδοσφαιρική και πολιτιστική ταυτότητα της Καλαμαριάς, συμβάλλοντας, μετά το 1928, στη συγκρότηση του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Η συγκεκριμένη λήψη, πιθανόν από εκδρομή για φιλικό αγώνα στο Κιλκίς, αποτυπώνει την ώσμωση ανάμεσα στον αθλητισμό, την κοινοτική συνοχή και την ανάγκη των νέων για έκφραση, συμμετοχή και ανάδειξη.

Το ίδιο το μνημείο στο φόντο λειτουργεί συμβολικά, καθώς συνδέει τη μνήμη ενός εθνικού αγώνα με την προσπάθεια των προσφύγων να ενταχθούν, να προσφέρουν και να ριζώσουν σε μια νέα πατρίδα. Οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι απλά εικόνες· είναι δηλώσεις παρουσίας σε μια κοινωνία που διαμορφώνεται εκ νέου με τα υλικά της μνήμης και της επιμονής.

Βρίσκονται στο Κιλκίς για ποδοσφαιρικό αγώνα και φωτογραφίζονται μπροστά στο μνημείο για τη μάχη του Κιλκίς. Πρώτος από αριστερά ο Βάσος Βαφειάδης και πέμπτος ο Κωνσταντίνος Ταξίδης. Πολλά από τα μέλη της ομάδας μεταπήδησαν στο Απόλλωνα μετά το 1928.