
1/5/2025 8:20:32 π.μ.
Οι Τσίροι αποξηραμένοι.
Οι Τσίροι Αποξηραμένοι, έτοιμοι για πώληση και για μεζέ με το Τσίπουρο. Πολύ φημισμένοι ήταν οι Τσίρου της Αρετσούς. Σκουμπριά δηλαδή μετά την ωοτοκία τους, ήταν αδύναμα και ισχνά (εξ ου και παρομοιάζουμε αδύνατους ανθρώπους ως (‘’τσίρους’’), και καθώς κατέβαιναν κοπάδια ολόκληρα από τη Μαύρη Θάλασσα στήνονταν παραγάδια (τα λεγόμενα Νταλιάνια), μεγάλα στην Αρετσού, με αποτέλεσμα οι μεγάλες ψαριές να γίνουν διάσημες τότε όπως και η Παρασκευή τους. Η διαδικασία αλίευσης ξεκινούσε στις 25 Μαρτίου και τελείωνε στις 15 Μαΐου. Αφού τα παστώνανε σε βαρέλια 1-2 ημέρες, μετά τα έβγαζαν για την διαδικασία της αποξήρανσης, άλλες 5- 6 ημέρες και ήταν έτοιμα προς πώληση.
