
Συλλογή Τελλίδου Ειρήνη. Νέα Τοκάτη Σοχούμ, 1925 -1927, ο παπα - Σωτήρης (αδερφός της Αυγής Τελλίδου) σε αγιασμό. Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς. Σουχούμ 1925.
30/4/2025 2:29:28 μ.μ.
Συλλογή Τελλίδου Ειρήνη. Νέα Τοκάτη Σοχούμ, 1925 -1927, ο παπα - Σωτήρης (αδερφός της Αυγής Τελλίδου) σε αγιασμό. Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς. Σουχούμ 1925.
Η φωτογραφία αυτή, που φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς και προέρχεται από τη συλλογή της Ειρήνης Τελλίδου, απαθανατίζει μια ιδιαίτερη στιγμή: έναν αγιασμό από τον παπα-Σωτήρη, αδελφό της Αυγής Τελλίδου, στην περιοχή της Νέας Τοκάτης στο Σοχούμ του Καυκάσου, κατά την περίοδο 1925–1927.
Ο ιερέας, ντυμένος με το επιβλητικό ράσο και το πετραχήλι του, κρατά στα χέρια του το σταυρό και πιθανότατα το ραντιστήρι του αγιασμού. Δίπλα του στέκεται ένα μικρό αγόρι, με το πρόσωπο γεμάτο αθωότητα και απορία, κρατώντας ένα μικρό δοχείο νερού ή κάποιο αντικείμενο σχετικό με τη λειτουργία. Στο έδαφος υπάρχει και ένα καλαθάκι – ίσως με βασιλικό ή άλλα σκεύη του αγιασμού. Το φυσικό περιβάλλον γύρω τους δηλώνει πως ο αγιασμός γίνεται σε εξωτερικό χώρο, σε κάποιο κήπο ή αυλή, πιθανώς σπιτιού ή σχολείου.
Η φωτογραφία αποτυπώνει την αδιάλειπτη σύνδεση της θρησκευτικής ζωής με την καθημερινότητα των Ελλήνων του Καυκάσου, λίγα χρόνια μετά τον ξεριζωμό από τον Πόντο και την εγκατάσταση στις περιοχές της πρώην Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Παρά την προσφυγιά και την αβεβαιότητα της εποχής, η παρουσία του παπα-Σωτήρη ως μορφής σταθερότητας και πίστης αναδεικνύει τη σημασία της Εκκλησίας στη διατήρηση της ταυτότητας και του ηθικού των προσφυγικών κοινοτήτων.
Η Νέα Τοκάτη στο Σοχούμ ήταν μία από τις αποικίες των Ποντίων προσφύγων που κατέφυγαν στον Καύκασο μετά τα γεγονότα του 1922, μεταφέροντας μαζί τους όχι μόνο τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους, αλλά και τη θρησκευτική τους παράδοση, την οποία φρόντιζαν να κρατούν ζωντανή ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
